Thursday, December 6, 2012

to you


around this time last year, He taught me something really important through a dear friend of mine.

about missing/ loving/ caring for someone,

that is, because of Allah.


when you've travelled nearly sixteen thousand kilometres across the continent,
who would have thought that you're only seeing that person less than one day in total actually.
a little bit of minutes here and there, frantic few minutes phone call in the middle of winter night before the battery went out, the short taxi ride together from the port to her home, a brief welcome into the house before falling asleep in her room, waking up knowing that you're not going to see her till later date.
worst, out of thousand pictures from the trip, you only found two photos of you with her.
one is blurry, shameful enough to be shared with people. another is a group photo.
in short, there's nothing exclusive.

there's always excuses, other priority and duties that take the person away.

sounds jealous?

thought so. at first.

but there's this thing,

called ukhuwwah fillah.

being a friend to someone doesn't mean that we have to own him/ her.

if we care or love enough, we'll let that person go because we know that he/ she is running towards His ridha.

You're selfish if you try to make her feel guilty for not staying with you all the time.

who are we to stop others from trying to gain His rahmah?

if you realize that the person is doing her best to enter His jannah, are you going to just watch with those selfishness contained in you?

while others are sacrifing their jasad, some others need to sacrifice their emotion.


ever heard of al- Khansa' bin Amru?
she's that very woman who sent her four sons to be a martyr in the battle of Qadisiyah.
ordinary moms will be reluctant to do so.
but indeed, she's extraordinary.
there's a comment from a book, about this great woman,

"Oleh kerananya, siapapun yang tidak mempunyai fondasi ma'rifatullah dalam dirinya, ia akan sulit untuk memperoleh ketenangan, kedamaian, kebahagiaan dan kejayaan hakiki. Jika kita semakin mengenal siapa Allah, maka akan terasa semakin kecil nilai makhluk."
- AaGym, Meraih Bening Hati Dengan Manajemen Qolbu -


maybe the previous story of mine is a very tiny comparison to the great story of Khansa'.
but then, i couldn't help to think,
even if this tiny test from Allah couldn't I pass through, what's there to be like Khansa'?

family and friends of us is not our property.
they're Allah's right from the very beginning,
Allah lend them to us, to bring us closer to Him. not trying to take them away from Him (if you can do so :P )

this episode really opened up my eyes.
caring for someone is to care that Allah will care for she/he more.
your 'care' doesn't count if it comes along with your own selfishness, insensible jealousy and the urge to keep someone for your own self, hindering her/ him to do what they're supposed to do with this life.

though with teary eyes you bid farewell to her
never knowing when you all will meet again,
there's always these words that will sooth the hearts.

"Jumpa lagi nanti. kalau bukan kat sini, kat syurga nanti insyaallah."

with that,
though you're thousand miles apart,

you will always have the faith
that the other person is also striving their best to obtain the ticket to enter His jannah.



p/s: semoga allah sayang awak lebih dari kami semua sayangkan awak. happy birthday~!



Tuesday, November 20, 2012

for Ghazah...

def: Gaza.

my prayer goes to you. To us. To all Muslims in the world.

Jakarta's entering its rainy season.
I love rainy days.
but, do you, my brothers and sisters in Ghazah enjoy rainy days as much as I do here?
it must be chilly there. It's going to be cold season soon. Are you alright over there?



the other day my brothers and sisters, we talked about our ambitions.
we talk about careers, businesses, job opportunities, life years ahead.
we want to be specialists, we want to be owner of businesses outside our course of study, we want to  own properties, we want to many many things.

some are plain ridiculous.
like owning a ballet club and have quranic circle with ballerinas (apekah?), having a classical orchestra full of akhawats with one as a violinist or pianist, another as cello player, opening a cafe with one volunteered to be the baker and another wants to be the manager, and so many ridiculous things.
just like childhood times, where we imagine things and laugh back at our own idiotic dreams.
it's fun. because we rarely talk about our dream regarding careers especially.

but what struck me the most,
is how deeply we actually believe, confident and trust in Allah that Islam will be at the top again one day. (semoga keyakinan ni makin mendalam dan tak hilang).
when we think logically about businesses that we wanna do, careers that we want to have, it's different now talking about it compared to the time when we know nothing about tarbiyah.
as we ridiculously or logically think about our dreams or what we ought to do,
we always keep in mind about how it's going to actually help the ummah, what is the prospect of a job or a service when the population of Muslim (or people who support Islam) years ahead multiplies?
say, we wanna own airline company so that it's going to help our means for dakwah & tarbiyah. Because we believe that one day, the number of people in This Path will be a whole lot more than today. discounts for jaulah, further discounts for muwajih to travel. cute much :)

enough blabbering.
the point is, we, I deeply believe that Islam will be on top again one day.
be it in our time, or the time of our great great grandchildren.
for now, let's strongly do our part bearing this in mind because Abbasiyah wasn't built in a day :)

to my brothers and sisters in Ghazah, Suriah, Rohingya and all corners of the world,
though we might not hold weapons side by side with you defending the land of our ummah,
and our contribution might be small,
but I pray to Allah that these will be the bricks that will build again the era that we once had.
Let's put our trust solely in Allah's promise.
Let's be strong together, in the name of Allah.




Wednesday, November 14, 2012

for the sake of having.

Having something, just for the sake of having it.

contoh 1:

kanak- kanak yang nak ada xbox/ playstation3 baru, just sebab kawan- kawan lain ada.
padahal ps2 yang ada still ok, dah ada wii, dah ada psp.
bila belikan ps3, main game tah apape je. baik main ps2 dulu.

contoh 2:

beli smartphone canggih- canggih sebab konon nak uptodate, padahal usage sama je cam henfon nokia tiga-tiga-sekupang tu.
tak reti pakai apps, tak reti nak setup wifi, tak reti nak check email, dan banyak lagi tak reti.
baik pakai henfon hitam putih polifonik dulu tu je.

contoh 3:

ehem.
beli dslr sebab semua orang yg kononnya tengah 'into' photography semua pakai slr.
padahal tak penah pun nak adjust shutter speed, nak ubah setup manual mode, nak apply micro lens.
baik pakai kamera henfon je kalau camtu. takpun pakai digicam biasa yg memang dah ada auto select scene tu.
hobi?
mungkin bukan satu alasan yang cukup kuat.
banyaknya masa awak . cough cough.

*************************************************************************************

kadang- kadang kita nakkan sesuatu just sebab orang lain ada.
kita bercakap tentang sesuatu sebab benda tu tengah hot.
terasa dihargai/ dipandang tinggi/ nampak cool bila diri sendiri ada jugak mende tu, ...kah?

ada inferiority complex yang teruk sangat ke sampai perlu macam ni?

benar, teknologi tu memudahkan.
sebab tu ramai juga orang- orang hebat ada semua teknologi yg serba pantas ni. sebab memudahkan urusan untuk sentiasa tahu perkembangan d&t, nak df orang, nak ikut meeting online, nak organize masa, nak bukak quran waktu senggang, and the list goes on.
tapi, ramai je daie hebat yang tak ada semua ni. boleh je susun masa elok2, boleh je bagi komitmen bila- bila masa je. terkagum dengan mereka yang macam ni.


there's gotta be more to life.

beza sangat orang yang ada something sebab dia tahu kenapa dia perlu ada,
dengan orang yang ada something sebab dia nak orang lain pandang dia kerana itu.
memang berbeza.
kalau keliling kita dipenuhi dengan orang- orang pandang kita just because barang apa yang kita ada,  itu sangat kasihan.
allah tak tengok apa yang kita ada,
tapi allah tengok apa yang kita buat dengan apa yang kita ada tu.
macam bani israel.
ramai sangat respect dorang atas apa yg allah dah bagi pada mereka.
tapi since dorang tak buat apape pun dengan apa yg allah bagi, lama-lama dorang sendiri nampak hina.
survival of the fittest?
true for some part.
Fit untuk jalankan tanggungjawab kita atas dunia ni.
sebab orang macam tu yg akan survive sampai akhirat insyaallah (ali- Imran: 169-171).

Mereka mengetahui nikmat Allah (tetapi) kemudian mereka mengingkarinya…” 
(QS. An Nahl: 83).


sebenarnya apa yg saya nak cakap in the very first place sangat simple.
fikir dulu sebelum beli something.
tak perlu atau tak mampu?
makanya tak payah.

sekian terima kasih.


gaya cam emo? bagi peluang sikit saya nak emo kat belog sendiri.
hurmm lately cam allergic tengok dslr. =.=

Sunday, November 4, 2012

end reaction



" tingkat keimanan kita saat itu yang akan tentukan reaksi kita pada waktu itu"
(quoted)



sangat terkesan.

macam- macam mana sekali pun, iman kita yang akan tentukan reaksi kita masa tu.

be it kita mampu bersabar ke, marah- marah ke, kecik hati ke, serabut sangat ke,
semua tu iman kita yang akan tentukan.

tapi lain pulak,
marah kerana Allah dengan marah tak tentu hala sebab iman tengah rendah.

*ketuk kepala sendiri*.

ayat feveret saya all the time,
and yes a great reminder untuk org mcm saya nih

الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللَّهِ أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan berzikir (mengingat) Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah hati menjadi tenteram” (ar-Ra’du: 28).

Friday, November 2, 2012

saviour

truest protector, truest planner, truest saviour : the Creator.

the Creator creates a thing, the Creator creates many other things that come with the other.
the Creator knows what will harm the thing He creates, the Creator knows what will benefits the thing He creates.

He knows how to save us, from our own ignorance.

selalu, kita sering disibukkan dengan banyak benda.
sampai takde masa nak tenung laptop lama- lama, sampai takde masa untuk buang masa/ duit/ tenaga ke benda yang tak sepatutnya.
Dia sibukkan kita dengan dakwah dan tarbiyah, Dia sibukkan dengan exam sekolah dan sebagainya supaya kita fikir,
apa yang sepatutnya jadi priority kita.

idealnya: bila kita letak D&t atau exam itu jadi priority kita, kita takkan habiskan masa/tenaga/ wang kita ke perkara lain yang tak sepatutnya, 
say: tengok movie, keluar window shopping tak tentu hala, main game berjam- jam. sebab kita tahu dan rasa, bahawa kita takde masa lain untuk semua tu.
kalau tak study time ni, memang takde masa lain dah sebab waktu ni je yg kita ada untuk study. 
sebab esok ada usrah, lusa tulat ada daurah, next week ada meeting lain, dateline itu dan ini......
sebenarnya, kalau kita betul- betul cuba manage waktu kita dengan benar, takde masalah (insyaallah) untuk kita pergi program tarbiyah walaupun esoknya exam, let say.
sebab, before hand lagi kita dah isi masa betul- betul dengan belajar apape yang perlu, sebab kita tahu exam dah dekat.

selalu ditanya lepas daurah SJ,
macam mana nak tinggalkan semua tu?
kalau perkara berkaitan dengan masa; game, movie, etc, memang saya jawab macam saya tulis kat atas ni.
sebab bila dah sibuk, memang takde masa dah nak buat benda pelik- pelik ni insyaallah.
unless, kalau kita rasa exam kita tak penting dan kita terus main game/ tengok movie/ tengok bola walaupun exam dah dekat sangat2. lepas tu stress sorang- sorang. memang saja cari pasal.

cuba tahan sikit diri tu.

Allah dah cuba selamatkan kita dengan beri kita kesibukan yang insyaallah lebih bermanfaat.
tapi kalau kita sendiri indulge dengan perkara yang tak sepatutnya,
memang patut la tenggelam tak timbul- timbul.

banyak pulak bebel.
reminder untuk diri sendiri bila terasa sibuk.
Allah tu selalu bagi yang terbaik untuk kita.
kita je yang tak perasan.

wallahu a'lam.



Tuesday, October 16, 2012

indicator

A dialogue, while travelling away from home.

Ee  : Bee, awak ada tisu tak? (sambil menunjukkan tangan melekit lepas makan donut sedap)
Bee: Ada, nah.
Ee  : ee rasa macam nak cuci muka. rimas la.
Bee: saya ada wet tissue. awak nak?
Ee  : boleh, nak~
      (after lap muka), awak ni memang perempuan betul la.
Bee: erk. perempuan betul? selama ni saya laki ke?
Ee  : haha. takla. tisu awak ada, wet tissue awak ada, cukup semua. memang perempuan betul
        la.
Bee: macam tu je boleh jadi perempuan betul? senang benar.
       tapi kan, dulu saya ada classmate laki yg lengkap semua benda macam tu jugak. dia yg
       first pakai handsanitizer kat kelas kitorang. siap ada toilet tissue lagi bawah meja dia,
       bla bla bla.
Ee  : mesti dia tu cam metrosexual kan? eh ke dia lembut?
Bee: (gelak2, sambil tukar topik lain).

*************************************************

we try to make some generalisation here kejap.
kalau indicator utk jadi perempuan sebenar tu adalah dengan membawa tisu ke mana-mana,
kalau lelaki yg bawa tisu/ jaga penampilan terlebih-lebih itu metrosexual,
then,
macam mana pulak kalau seorang tu nak tahu dia betul-betul dah ditarbiyah atau tidak?

here i share a gem with you.
it's from a book actually, tapi dah sering dibahas dalam bulatan2 / perhimpunan2 gembira sebenarnya :)
take it as a gentle reminder then (for me myself also~~!) insyaallah :)
it's in indonesian btw. kalau tak faham certain words, sila tanya. jangan simpan sampai salah faham. (even google translate pun not reliable sometimes).

1.) Terbuka terhadap Perubahan

Hasil akhir dari semua proses pembelajaran adalah perubahan, termasuk tarbiyah. Hasil akhir dari tarbiyah adalah adanya perubahan. Dalam beberapa kasus, insan tarbiyah "terlanjur" besar dalam kondisi tertentu dan sulit berubah ketika kondisi telah berbeda. Perasaan telah menjadi sesuatu / seseorang yang besar itulah yang membunuh tujuan akhir dari tarbiyah.

2.) Mampu Bersikap Tegas dan Menghindarkan Diri dari Sikap Agresif

Kita tarbiyah ketika menjadi manusia yang tegas, bukan agresif. Menolak praktik syirik, menolak kemaksiatan, mempertahankan strategi dakwah, menjelaskan tujuan dakwah, dan menegakkan disiplin memang membutuhkan ketegasan, tetapi tidak membutuhkan agresivitas. Produk dari tarbiyah adalah insan yang tegas dalam prinsip, memiliki determinasi yang tinggi, sabar, serta tidak dapat diprovokasi untuk melakukan tindakan-tindakan kontraproduktif.

3.) Menjadi Peribadi yang Proaktif

Kita tarbiyah ketika proaktif terhadap hal-hal yang bermanfaat.  Kesempatan belajar dan kesempatan-kesempatan lainnya tidak boleh disia-siakan hanya karena belum mendapat "restu" dari murabbi. Atau jangan sampai kita hanya berpangku tangan menunggu wasilah-wasilah (sarana) yang direkomendasikan oleh murabbi. Rekomendasi memang diperlukan dan syura memang harus dilakukan, tetapi kedua hal tersebut bukan alasan untuk tidak proaktif. Justru syura akan dinamis dan rekomendasi akan bervariasi jika peserta syura melakukannya dengan proaktif.

4.) Menjadi Peribadi yang Memiliki Sikap Mawas Diri

Kita tarbiyah ketika tidak mudah menyalahkan orang lain. Bahkan sebaliknya, di lembaga tarbiyahlah kita mengembangkan sikap mawas diri. Tarbiyah mengantarkan seseorang untuk sadar akan pentingnya berinstitusi / berjama'ah dalam menegakkan agama. Namun kesadaran ini juga mesti diikuti dengan kesadaran bahwa sebuah jama'ah apapun adalah institusi manusia dengan segenap kemanusiaannya. Ada keunggulan di sana, ada kecerdasan, ada kehebatan, tetapi juga berserak kealpaan, keteledoran, ego, dan juga kepentingan individual. Tarbiyah menjadikan seseorang memiliki kesadaran bahwa berjama'ah / berorganisasi tetaplah lebih baik dari pada sendiri dengan segala kelemahan dan keunggulan pribadi.

5.) Menjadi Peribadi yang Mandiri

Kita tarbiyah ketika menjadi insan yang mandiri dan merdeka, bukan manusia yang bergantung pada orang lain. Fakta empiris menyajikan data bahwa para pahlawan kita memiliki jiwa merdeka yang membangkitkan energi besar dalam perjuangannya. Muhammad SAW adalah sosok yang mandiri dan merdeka, jauh dari intervensi siapa pun. Begitu juga dengan para sahabat beliau.

6.) Menjadi Sosok yang Berperasaan, Tetapi Tidak Emosional

Kita tarbiyah ketika tarbiyah menjadikan hati dan perasaan kita hidup tanpa terjebak dalam sikap emosional. Kita juga siap menghadapi ujian dan tidak cengeng, serta tidak mudah terpukul oleh sebuah kegagalan. Emosi keagamaan adalah sebuah energi yang mendorong untuk berperilaku serba religi. Sedangkan sikap emosional dalam beragama adalah ekspresi yang tidak menguntungkan dan biasanya ditimbulkan oleh pribadi yang tidak bersedia menghadapi kenyataan.

7.) Menjadi Pribadi yang Sanggup Belajar dari Kesalahan

Seseorang yang tertarbiyah adalah seseorang yang menjadikan kesalahan yang dilakukannya sebagai salah satu cara untuk belajar. Kita sudah tarbiyah ketika kita mampu menjadi manusia yang sanggup menghadapi sesuatu di masa depan. Menghadapi sesuatu di masa depan pasca kekalahan memang tidak mudah.

8.) Mampu Hidup di Masa Sekarang, Bersikap Realistik, dan Berpikir Relatif

Kita ditarbiyah ketika kita tidak menjadi bagian dari masa lalu, dalam kata lain yaitu mampu bersikap realistik, berpikir secara relatif, dan tidak mutlak-mutlakan (taqlid buta), serta memiliki kepercayaan yang tinggi. Yang dibutuhkan oleh dunia adalah seseorang yang mampu berpikir realistik dan memiliki kemampuan untuk mengimplementasikan konsep atau idealismenya di dunia ini.





Maka, sudahkah kita tarbiyah?



p/s: basically saya letak bulat2 apa yg ditulis, taknak translate siap2 because there're things that will be lost in translation if i do so. wallahu a'lam.

Thursday, October 4, 2012

Boku To Ame = 僕と雨

def: saya dan hujan.

suka kanji hujan. ada titik2 air kat dalam kanji dia. kalau kanji gunung, ada bentuk gunung. comel2.
suka ayat 13:12 ni:
  هُوَ الَّذِي يُرِيكُمُ الْبَرْقَ خَوْفًا وَطَمَعًا وَيُنْشِئُ السَّحَابَ الثِّقَالَ
 "He is the One Who shows you lightning, which causes fear and hope, and brings up heavy clouds (with rain)."

suka hujan.
noise silenced when it rains. tenang sangat.
hujan tu rahmah allah.
jakarta lama sangat tak hujan.
till one day, sampai mimpi hujan lebat sangat2. bangun2 tido terus pegi tingkap depan, bukak pintu nak tengok hujan.and yes, kecewa lepas tu.
matahari sangat terik, tanah kering dan berdebu. takde apa yg berubah berbanding hari2 sebelum.

nearly a month after, hujan.
hepi, tapi tak lama. sebab kejap sangat. lepas tu dekat sminggu lebih tak hujan2.
then datang lagi hujan, tapi dis time rintik2 je.
kecewa lagi. sebab saya nak hujan lebat2. biar ada guruh segala. biar basah smua benda. biar gelap langit ni. biar cerah, bersih esoknya.
esoknya rintik lagi. harini rintik lagi. to the point yang taknak letak harapan tinggi sangat, takut kecewa lagi.
hujan sikit2, tapi saya tetap tak hepi. sebab nak hujan lebat2.
mengada- ngada sungguh.
Allah dah bagi, nak mintak lebih-lebih pulak.sangat tak patut =.=


"Then which of the Blessings of your Lord will you both (jinns and men) deny?"(55:13).

 Dan Dia telah memberikan kepadamu (keperluanmu) dari segala apa yang kamu mohonkan kepadanya. Dan jika kamu menghitung nikmat Allah, tidaklah dapat kamu menghinggakannya (menghitungnya). Sesungguhnya manusia itu, sangat zalim dan sangat mengingkari (nikmat Allah)” [Ibrahim:34].


Jangan terlalu meminta-minta.
Allah itu maha adil, maha bijaksana, dah susun segala sesuatu menurut perhitungan yg undeniably terbaik.

astaghfirullah, astaghfirullah, astaghfirullah.

Sunday, September 16, 2012

the Path

imagine this.
you're in a totally new place, you've never been before.
say, a neighbourhood, full of terrace houses.
it's already 9.30 pm.
you wanna go to a friend's house for example, but you dont know the way.
there's a person willing to show it to you, and you followed her.
then you reached the correct house.
comes the next time you wanna go to the same friend's house, but it's during a bright day.
mesti rasa dah tak sama dah. but still, you got this person to show you the way again.
then comes the third, forth, fifth, sixth,.......time you go to this friend's house, where you're alright to go on your own.
at first you may need to memorize many landmarks, which turn to take, what's the house number and so forth. you always look around to commit things in your tiny skull.
after tens of times you go, you remember the road by heart.
tak perlu lihat kiri kanan, tak perlu hafal nama jalan dah, dah tak payah teragak2 nak ambik simpang mana.
dah tak perasan dah rumah mana yang dah cat baru, kedai mana yang baru bina, suasana keliling yang berubah sepanjang jalan. yg kita nampak hanyalah jalan nak pegi rumah kawan tu je. dah tahu jalan mana yang akan bawa kita cepat, jalan mana yang akan bawa kita lagi jauh. as if we're not distracted anymore by changes around us. distracted pun tak, apatah lagi being attracted to it.
cuma sekali sekala, pandang jugak keliling untuk tengok apa-apa yg berubah, manalah tahu kalau satu hari nanti ditakdirkan ada kepentingan untuk ke situ pulak.
tapi even though pandang keliling pun, still tak distract kita lama2 sebab kita tahu destination kita yg sebenar.





rasa-rasa, faham ke apa saya nak cakap ni?



p/s: terperasan mende ni bila bawa orang2 comel yg baru dtg jakarta pegi umah orang2 comel lain. kita yg dah biasa pegi ni dok jalan menonong, yg orang2 comel baru ni excited pandang keliling, tengok umah kiri kanan, noticed mende2 (or changes) yg kita pun tak penah perasan.bila dah lama2 ni, yg kita tahu nak cepat sampai je. 
ini je yg bottom line yg saya nak cakap sebenarnya: Allah, doa sangat2 that this dunya will not be a hindrance to reach you.

Tuesday, September 11, 2012

jangan main henfon~!


dah masuk 4th year, pindah kelas after lebih setahun duduk kat lecture hall yg sama.
this time kelas makin lebar, tapi makin pendek. therefore semua duduk less than 10 metre from lecturer.
2nd day masuk sem baru, duduk row second last (but still sgt dekat ngan lecturer), dan straight 180 degree dari tempat lecturer.
before the second class started, dok pegang henfon yg sebesar tapak tangan, replying banyak2 sms.
terasa macam busy sebentar.
sampai lecturer masuk, dah bukak slide pharmaco, dah start cakap2 pasal pharmacokinetics, saya still pegang henfon sebesar tapak tangan, replying sms sambil dahi berkerut2 susun ayat. carried away, tak sedar lecture dah mula.
gaya saya memegang henfon adalah seperti di bawah, cuma henfon tu tinggi lagi sikit, betul2 straight dengan muka.  mind you, saya duduk straight dengan lecturer.

 

tengah dok fikir2 ayat, mata melilau, last2 terpandang straight ke depan. n guess what, doktor tengah pandang, tenung lama walaupun mulut dia tak berhenti bercakap. baru tersedar, terangkat henfon tinggi2. dah la henfon besar. at least kalo nak main phone dalam kelas pun, sorok2 la jugak. terus turunkan tangan, letak fon kat tepi, ambik pen, bukak page, pandang slideshow, buat muka sungguh2 bagi perhatian. dalam hati, memang berdebar sangat, takut dia tegur direct pakai mic. worst, kalau dia tanya soalan (dengan kepala berhabuk after lebih sebulan tak bukak buku medic).
alhamdulillah, none of them happened.
cuma, memang perasan sangat2 yg doctor banyak kali pandang lama2, as if macam nak ensure yg kite memang dah tak pegang phone dah. huuuuu~
doctor bukan tau pun saya sms dgn siapa. though kita boleh kata yg sms kita tu tengah bincang benda yg sangat penting, it's still not at the right time nor place.

*****************************

“Dia mengetahui apa yang ada di langit dan di bumi, dan mengetahui apa yang kamu rahasiakan dan apa yang kamu nyatakan. Dan Allah Maha Mengetahui segala isi hati." 
(at-Taghaabun: 4)

 
“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya."
 (Qaaf: 16)

Allah Maha Mengetahui.

sangat2 terasa tadi. kadang-kadang kita terlupa atau tak sedar, tapi sebenarnya ada je yang akan perhatikan kita bila kita berbuat sesuatu.
bila kita sedar orang tu perhatikan kita yg tengah buat salah, cepat2 kita akan stop, so that no one will be mad at us. and yes, we try to cover up what we did wrong.
be it from explanation, or action.
tapi tu semua kat dunia. kat akhirat nanti, kita dah tak boleh cover apa yg kita dah buat salah.
it's not the mind that will do the talking, tapi segala nikmat yg allah dah bagi kat kita tapi yg kita salahguna.
kenapa yeh, kita ni kadang2 rasa macam boleh lari dari pandangan manusia.
boleh buat dosa sorok2 time orang lain tak nampak, buat perkara2 jahiliyah bila orang lain tak sedar.
sensitisasi dengan dosa kah? terbiasa sangat buat dosa2 kecil sampai dah tak rasa salah, padahal Allah tu tahu semua yang kita buat.
konon2 buat salah takde orang tahu. padahal Dia selalu tahu. selalu lihat. cuma tak cakap direct je dengan kita.

eh tipu.
Allah cakap direct dengan kita semua dalam quran.
cuma kita yang buat2 macam Dia takde.macam Dia tak nampak.

:(

astaghfirullah, astaghfirullah, astaghfirullah.

semoga kita selalu rasa dan ingat, yg Dia lebih dekat dari urat leher kita.

Friday, August 3, 2012

Prioritas

synonim: priority, keutamaan, awlawiyat.

masya Allah, first half of ramadhan yg penuh dengan macam2 perkara sampai tak duduk rumah sangat alhamdulillah :)

masing2 memiliki hak masing2, undeniably.
keluarga, ilmu, nyawa, agama dan harta.
tapi, apa yg akan kita pilih bila masing-masing yg punyai hak tersendiri ni bertembung/ clash?

subhanallah, dapat dengar pengisian from this figure yg memang i've waited for long too see her in flesh. and alhamdulillah, Allah granted my wish this ramadhan. comel benar :)
figure yg bagi ramai orang memang super duper busy. dahla prof, specialist o&g yg still practise lagi, a mother, a naqibah, a many other things lagi. tengok semangat dia, boleh terasa 'jiwa yang dahsyat' tu macam yg HAB cerita.

satu perkara yg saya terkesan adalah one phrase she said that night.

"memangla orang nampak kita macam sibuk. tapi kita ni bukannya sibuk sangat pun."
"bukannya 'sibuk', tapi sebenarnya 'kita letak benda lain sebagai priority kita."

......

cam mengangguk besar bila dengar ayat tu.
dan tersentap.
sangat betul sebenarnya.
selalu je kita rasa kita sibuk, tapi boleh je kita nak make room untuk benda lain dalam kesibukan tu. 
sebab apa? sebab kita rasa mende tu penting. kalau tak penting, takde la kita sibuk2 nak fikir pasal mende tu tengah2 'busy' sangat nih.

maka,
bila kita bagi alasan yg kita sibuk sampai tak boleh pegi apa yg sepatutnya kita pergi, 
sibuk sampai tak boleh kerjakan apa yg kita patut kerjakan,
so secara tak langsung (eh ke secara langsung sbnrnya?) kita meletakkan perkara lain sebagai priority kita.
kalau kita letakkan apa yg sepatutnya itu di paling atas, mesti kita takkan bagi alasan 'sibuk',
sebab kita tahu apa yg jadi keutamaan kita sekarang.



maka, 
bila kita selalu kata,"Allahu ghayatuna", 
betul2 tak kita letakkan Dia sebagai priority utama kita?

...


Friday, July 27, 2012

Puasa itu tak bersalah~!


rasa cam nak jerit je mende ni kat pakcik jual char kuey teow tu.
kat bazar, ada the only one gerai char kuey teow ni.
dari yg saya nampak, ada 4 org yg kerja kat gerai tu.
sorang makcik gi buat pita kebab kat the other side of the stall.
sorang pakcik tengah goreng char kuey teow.
sorang pakcik duduk2 kat belakang, tengok orang lain buat kerja. macam relative yg berziarah kot.
sorang 'pakcik' yg takla pakcik sangat ni jadi cashier, n uruskan order. nampak gaya cam dia tak biasa buat kerja sangat.dengan pakai sunglass nye lagi. hurm2.

tak boleh nak deny, customer hari ni macam2 ragam.
ada sorang akak ni mintak 1 char kuey teow taknak kerang tapi nak udang. taknak tauge tapi nak kucai. nak 1 yg taknak sayur langsung pulak lagi.
ada sorang pakcik ni nak 4 charkueytow taknak tauge langsung.
bla bla bla.
saya? satu char kuey teow biasa je.
assume tak lama sebab masa datang tu, takde org pun kat stall tu. rupenya smua tinggal order, ambik nanti. lama2 customer yg 'nak amik kejap nanti' tu pun dah ramai yg dtg ke stall tu balik. 
pakcik yg uruskan order makin kalut. bila diremind oleh pakcik yg tgh goreng tu (cam stall owner kot. n experienced), dia asyik jawab, "adehh lupa la. sori sori. puasa ni. puasa. sebab tu tak betul sikit hari ni."
bila datang pakcik yg nak kuey teow takde tauge tu,dia cakap lagi,
"sori bang. lambat sikit. puasa2 ni asyik tak ingat je."
bila pakcik yg duduk2 kat belakang tu pun usik2 pakcik yg jadi cashier ni, lagi dia cakap, "alaaa tengah puasa ni. tu yang camni tu."

dari tengah berasap sebab tunggu 1 kuey teow yg tak siap2, rasa sediihhh sangat.
kenapa dia salahkan puasa? wuuuuu~~~
puasa tu tak bersalah langsung.





يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ 
Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa,(Al-Baqarah:183)
 
 
A short verse, tapi kalau tadabbur n buka tafsir, sangatla deep. in short:
 
kenapa 'orang-orang sebelum kamu'? sebab mereka ni referred to para sahabat, mujahidin, nabi dan rasul2 terdahulu.  daripada puasa mereka yang mantap tu la terhasilnya iman yang sangat tinggi, peribadi2 yg sangat mantap, hingga kita dapat merasa Islam tu sampai ke hari ni. 

'puasa agar kita bertakwa'? ada beza antara orang yang puasa sekadar puasa, dengan orang yang puasa sebenar-benarnya. apa beza dia? Mujahadah. 
puasa ---------> taqwa. kat tengah2 arrow ni ada mujahadah.
puasa + mujahadah tu yg akan hasilkan taqwa. 
mujahadah dalam apa? macam2 perkara la.
bukan setakat speak no evil, see no evil, hear no evil je.
mujahadah ikhlaskan amal, mujahadah sempurnakan ibadah, etc.

above all, puasa ni sangat best sebenarnya. kalau kita sedar yg puasa ni boleh hasilkan taqwa, kita akan sangat happy bila disuruh berpuasa. ramadhan ni akan jadi bekal untuk 11 bulan yang akan datang. lama tuu. kalau tak cukup bekal, tak sampai 11 bulan dah semput2.
since ramai yg belum sedar, tugas kita la untuk sedarkan betul tak? hee.


semoga ramadhan dis time lebih bermakna & lebih Dia redha compared to ramadhan kita yg sebelum2 ni.

wallahua'lam :)


p/s: char kuey teow sedap alhamdulillah :)




Tuesday, July 10, 2012

pulling these feet

i think i left both my legs at Jelambar.
no you're not reading it wrong. terasa macam kaki dah tercabut siang tadi.
went to community health centre (Puskesmas = pusat kesehatan masyarakat) there, each of us was assigned to a patient, need to do a home visit. never meet them, this area is alien to us, never worked with a com.health centre before.
as there're 3 people in my group, so we need to find 3 houses.
hard truth of jakarta: rumah Sangatla padat kalau dekat kawasan perumahan. lorong2 dia bukan easy breezy macam kat malaysia. tak tahu macam mana posmen boleh survive, without being fired the next day. nak cari satu rumah pun dekat sejam jalan kaki. subhanallah, memang banyaak cabaran.
alamat salah (so we need to ask a Lot of people to get the right address), patient balik kampung (so kene balik Puskesmas and get data for a different patient), lorong kecik2 (so we cant take bajai), and the list goes on and on. and yes, it's not a cloudy/ rainy day of jakarta. it's to the point yang pakcik2 tepi jalan pun dah kesian tengok kami tak jumpa2 rumah/ patient.




  habis gi puskesmas, there's endless stuff to be accomplished, tak boleh duduk rehat2 lagi. perlu gi kampus kejap, join bulatan gembira kejap, so on and on. with less than 10 hours sleep these last 72 hr, and exams + datelines around the corner, mungkin boleh heart attack kejap kot.

Ini Belum Masuk Clinical Years Lagi.

*******

Qawiyyul jismi.

tubuh badan yg kuat/ sihat/ fit/ etc.

seorang kakak yg sedang bekerja as a houseman di mlysia, dengan 2 org anak yg masih comel2 shared to us, one of the key to survive.

and yes, it's sifat Qawiyyul Jismi itu yang perlu ada pada kita semua, supaya kita mampu bertahan di jalan ini.

pada saat apa kita akan emosi dengan kawan2/ akhawat lain?
pada saat apa pertimbangan kita akan jadi sangat tak rasional?
pada saat apa kita rasa malas untuk melibatkan diri dengan aktiviti2 d&t?
pada waktu bila kita rasa nak tidur je tak nak keluar2 rumah?
pada saat apa kita malas nak senyum bila baru sampai rumah?
pada waktu bila kita akan buat muka 'malas nak layan' bila dalam bulatan?

Ye~! (walaupun saya tak tahu apa jawapan awak).
Pada saat kita Penat la kita akan rasa semua yg dicakap kat atas ni.
so camne tak nak penat? kena la ada qawiyyul jismi tu~~~

ingat kisah pengangkatan Talut sebagai raja?

The Quran says:
And their Prophet said to them: 'Allah has appointed Talut as a king for you.' They said: 'How is he entitled to be a king over us, when we are better than him, and he is not even gifted with wealth in abundance?' He said: 'Allah has chosen him above you, and has gifted him abundantly with knowledge and bodily strength. Allah bestows sovereignty on whom He pleases, and Allah is All-Sufficient, All Knowing.' (Surah Al Baqarah: 247)

Tsaqafah dan qawiyyul jismi.
kenapa?
sebab pemerintah yang tak mudah penat dan sihat la yg akan miliki time span utk berfikir secara rasional lebih panjang compared to orang2 yang mudah lelah.
tanpa cepat penat la kita boleh membantu untuk mengekalkan environment yang happy dan best dalam rumah kita. 
bila tak cepat penat la everything yg kita buat akan rasa semangat.

wallahua'lam :)

p/s: semoga kita sentiasa disibukkan dengan amal2 kebaikan, kerana Dia.
badly in need of sleep though. so long, good night :) salam alaik.

Sunday, June 24, 2012

an- nasr. pertolongan. dari Dia.

* watching al-jazeera live now*

masya Allah, subhanallah, alhamdulillah, allahu akbar dan segala macam lagi puji- pujian yang boleh ucap kat Allah right now.

Morsi menang. rasa cam nak throw confettis banyak2. hoho.

memang takde apa boleh ucap dah.
cuma, nak tulis balik, apa yg pernah diberitahu kepada kami, days before this victory was announced.

afwan jiddan, saya tak ingat siapa yg ucapkan ni. so this can be either in bahasa melayu, or in indonesian, but i rephrased it in my own words.

"mereka mungkin lakukan banyak helah, dengan menunda- nunda pengumuman keputusan. kita mendoakan yang terbaik dari Allah...."

"jika diberi kemenangan, kita harus ingat bahawa ini hanyalah permulaan. sepertimana di peringkat awal Rasulullah dikurniakan Madinah oleh Allah. setelah memperoleh Madinah, cabaran- cabaran akan datang. Jihad qital pertama berlaku setelah negara Islam pertama terbina. kita harus menyiapkan diri."

"karena kita mahu tetap teguh bersama-sama dengan Islam ketika cabaran- cabaran itu datang kelak."

*********
 

hari ni, Allah realized it.
ini bukan hanya impian rakyat di mesir saja, bahkan should be impian semua umat Islam yg aware dengan realiti ummah kita hari ini.

sekarang, it is time for us to walk the line.



Sunday, May 27, 2012

doa mereka.

<3

Allah beri kesempatan utk bertemu kembali, spent about 2 days with a sister, one of the earliest murrabiah that i met/ have, since the beginning of my tarbiyah days.

after ke bumi jakarta ni, sangat banyak kali terlepas peluang to sit with her again.

terharu, bila jumpa, still kenal saya yg masa dulu2 cam tah pape je. dulu yang sangatla insignificant, bergerak ikut- ikutan.

before she flew back, she hold me, saying, 'moga terus tsabat.'

mungkin macam phrase yang biasa.

tapi bila diluahkan by antara org yg terawal yg dikenal dalam Jalan ini, impact dia berbeza.

dulu, sekarang, dan akan datang.

dulu dah lepas. sekarang perlu istiqamah dan lebih baik. akan datang moga terus tsabat.

jika diizinkan waktu oleh Dia, saya mahu kembali ke medan sbnar, bersama kembali dgn mereka2 yg telah lama dan masih tsabat, menyambung tali- tali yang digenggam sejak lama. Jika tidak di dunia ini, mahu di Sana nanti.






Sunday, April 22, 2012

krispy kreme: tale of a stranger



             The very first time I tasted such indulgence was in Tokyo, few years back. I  vividly remember many people were lining up outside the store in mid winter to grab freshly baked original glazed doughnuts. Such a lively store with lively customers despite the cold evening weather.  My sister said, “Nanti kitorang belikan, bagi korang rasa ^_^ ” The very next day, my brother in law came back home cycling, while bringing a box of dozen of them. 

               
           New branch of krispy kreme was opened at a grand mall, not far from my house. Before, I and housemates only can indulge in it only when any one of us went to Grand Indonesia (because that’s the nearest store that we can buy it). Today, I noticed that it was finally opened here. With light footing (despite heavy shopping bags that I carry), I went in, straight to the counter and order a dozen of original glazed. Then I realized it’s too many for only 6 of us in the house. Usually we only buy 1 for each person (the truth:  I forget how much a dozen is. hohoho). I changed my order to only half dozen. Then the waitress said, “The price for a dozen is much cheaper than half dozen, if you use xxx debit card.” Hurm, since I don’t have that xxx debit card and I truthfully only want to buy 6, I said, “It’s ok. I only want half dozen.” 

               To my surprise, a Chinese woman that’s in front of me in the line said, “It’s ok.  Let me pay for you using my debit card. You pay back to me later.” Then she said to the cashier, “Just put it in my bill.” I was..... dumbstruck. Maybe she thought I did not buy a dozen because I don’t have enough money whatsoever, but hey~!  A total stranger is offering kindness to me.  With confused face, “Really??’’ was the only thing that I managed to utter. She just smiled. The cashier already printed the receipt. I quickly pull out my money (which is cheaper than what originally supposed to pay. Less than 1 ringgit per donut~!) and pay back to the kind woman. I said zillion thanks to her. 
Seriously, she just made my day. And make me reflect myself on few things.

1. A total stranger offering help to other people, even though the subject did not seem to be much in need. Regardless, she just doesn’t care. She just wants to help.
2. No prejudices! It must never crossed her mind possibilities like
  •   I’ll not paying her back
  •   She’s actually paying more (service charge from the debit card, bla bla bla)
  •   We’re from different race, nationality, religion, and other unthinkable things that can make her assume that I’ll take advantage of her (racist me. Huhu).
3. Will I, like her, show kindness to others like that also? Moreover when our own friend is in need? (hurm.. kalau orang tu dah sah2 in need pun kita tak nak tolong, apetah lagi dengan total strangers. Bukan impossible, tapi macam susah la nampak gayanye. Lagi parah kalau kita tak sensitif dengan orang sekeliling kita yg sedang memerlukan).


So- called ukhuwwah fillah, tapi di mana kita bila kita diperlukan?

Above all, always show kindness to others, to the world. We’re not seeking reward from the world, but it’s Him that we want to please.


Just, spread the love <3

Wednesday, April 11, 2012

alasan tak qawiy

qawiy = strong, tough, sturdy, .....

inside joke kami di sini:

"ey, alasan tak qawiy."

cuba la bagi alasan apa-apa pun, hatta benda yang simple dalam every day life, contohnya lambat keluar rumah, tak sempat buat something, bagi alasan tak nak makan ke apa, nak pegi convenience store dekat umah ke, ada je yang akan cakap/ menyampuk, "haaa alasan tak qawiy." (nada gurau la tapi).

macam kelakar pun ada. tapi sarkastik.

one time tu terfikir- fikir sangat, sampai tanya kat ramai- ramai orang,

"Kak, statement 'alasan tak qawiy' tu, alasan tu yang tak qawiy ke atau orang yang cakap tu yang tak qawiy?"

macam-macam jawapan saya jumpa, tapi satu ni yg berjaya buat kami yang mendengar mengangguk besar.

"alasan tu memang tak qawiy. Tapi orang yang tak qawiy la yang akan bagi alasan yang tak qawiy jugak."

+pengsan+.



Orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, tidak akan meminta izin kepadamu untuk (tidak turut) berjihad dengan harta benda dan jiwa mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui akan orang-orang yang bertaqwa.Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya.
(at-Taubah: 44-45)

Saturday, February 18, 2012

10 years and counting :)



18. 02. 2002 - 18. 02. 2012

time's running fast

10 tahun dah rupanya masuk sekolah.

allah bagi saya peluang utk kenal kawan saya ni.

bila ingat balik 10 years back, macam2 penah jadi

yet, allah bagi saya jumpa dia balik last december at her place, utk dapat satu tarbiyah yg sangat best dari Allah. we made it through together alhamdulillah :)


“None of you truly believes (in Allah and in His religion) until he loves for his brother what he loves for himself”

[Al-Bukhari & Muslim]

Friday, February 10, 2012

saya nak taufeeq~!

heee nak taufiq dari Dia ;)

kalau dah usaha macam-macam, then the rest is on Him.

bila belek-belek balik notes, buku, pakcik google, recording, macam- macam perasaan ada.

banyak betul reminder Allah nak bagi.

Rasulullah dalam masa 3 tahun dakwah secara sirr (rahsia), berjaya grab kurang lebih 40 sahabat yang bukan calang-calang.

dakwah kita macam mana ye? uhuk uhuk tersedak2.

salahuddin al-ayubi. waktu nak bebaskan al-quds, dia sakit kuat yang memang susah nak bangun. Doktor pun kena duduk dengan dia untuk jaga waktu malam. tapi bila siang je, dengan cool nye Salahuddin cakap macam ni, "Penyakit akan meninggalkanku apabila aku menunggang kuda." Salahuddin hanya akan kembali ke khemah after dah berikan arahan untuk kawalan keselamatan pada waktu malam. Hebatnyeee~~~~~~

kita, sakit sikit dah taknak pegi kelas. demam sikit dah nak lari dari daurah. huahuahuahua.

Umar abdul Aziz pun best. waktu malam, Umar akan kumpulkan fuqaha', setiap malam. mereka saling memperingatkan tentang mati & kiamat, then sama2 menangis sebab takut pada azab, seolah- olah macam ada jenayah di antara mereka.

macam cool kan wat circle memalam. Tiap-tiap malam pulak tu. kita buat apa yeh? tidoq, belaja, sampai lupa pasal mati n kiamat. bahaya sungguh.



huu, semoga allah menjaga hati- hati kita nih. nak terus semangat, nak terus tsabat sampai bila- bila. semoga allah beri kita taufiq utk terus dipermudahkan sesuai dengan kemampuan kita di atas jalan ni.

salam alaik ;)

antara mende yg wajib study sekarang~! ganbare~!



peringatan buat yg empunya diri: moga diluruskan niat ke acheh nanti. moga dapat bawa balik benda yg berharga. moga dapat mengalirkan semangat & membasahkan jiwa2 orang lain di sana, juga di sini.
moga diberi taufeeq dari Dia ;)


Thursday, February 9, 2012

dirty little secret

do you have it?

get rid of it.

pernah buat@ simpan something sorok-sorok?

orang mungkin tak tahu. tapi Dia semua tahu.

sensitization. jangan bagi peluang ia berlaku. ni semua serangan pemikiran. suap-suap, sampai lama-lama dah lali.

susah, bila diri dah rasa terbiasa buat dosa.

susah, bila titik hitam yang asalnya titik tu dah mula bertakung, dah jadi lopak, dah jadi lubang yang dalam. susah, bila titik-lopak-lubang itu dah boleh rosakkan structure hati kita.

kalau ada so-called 'dirty little secret', fikir dalam-dalam.
"ini secret ke dosa ke jahiliyah yang tak tanggal-tanggal lagi?"

try tepuk dada, tak perlu tanya hati. try rasa dulu. hati tu tengah sakit ke tak?
sebab kalau tanya hati, tapi hati pun tak mampu@ tak tahu nak jawab apa, memang parah la.

best tengok lampu. bila malap, kita dah ada warning. bila terbakar, kita terus tukar.


astaghfirullah, astaghfirullah, astaghfirullah.

semoga Dia menilai usaha-usaha kita.

Tuesday, January 3, 2012

the glass on shelf

a young woman entered an antique shop.

the owner greets her, like usual. "new thing came today. it is glass bottle. on the shelf there."

it's just an ordinary looking clear bottle. small, not bigger than the size of her palm.




the young woman asks," it's just an ordinary bottle. what makes it can be sold in this antique shop?"

the owner smiled. "true, it's just an ordinary bottle. but the bottle was from many years before, ages, but still not broken. that's why the bottle is here, on the shelf in antique shop."

the young woman innocently replied, "o0h. so there is actually a value for being not broken."


................................................

people, there is a value for being not broken.
though others or you yourself dont think much of your self,
there is actually a value in you, provided that you know that you're doing the right thing.
maybe people cant see it, but He is the best judge of all.
drag our feet, no matter how slow we are. but just dont break our selves.
pull ourselves together, till we reach the jannah.


quoted from Tsure ga Utsu ni Narimashite. 23 dec 2011.

Sunday, January 1, 2012

旅 (tabi).

def: journey.

1 jan 2012, 11.15am (mlys time) marks the end of my very first long journey.


21st dec, 11.30 pm : arrived in klia from jakarta.
22nd dec 2011, 7.30 pm: depart from klia- singapore- munich.
23rd dec 2011, 7.35 am: arrived in manchester airport. trains to ambleside, lake district.
24th dec 2011, 8.45 pm: arrived in london.
27th dec 2011, 7.35 pm: trains london- holyhead. ferry to dublin
30th dec 2011, 10.15 pm: dublin- manchester
31th dec 2011, 8.55 am: manchester- munich- singapore.
1st jan 2012, 11.15 am: arrived. klia.

the decision was made less than a month from the starting day. subhanallah, many reactions i got when i break the news to people.

reaction i:

"parents awak pegi skali tak?"
me: tak.
"pecaya betul yeh parents awak kat awak.pergi berdua je dengan adik."
me: o0h. betul jugak eh. (terdiam. sebab baru terfikir pasal trust dari mak ayah. terdiam panjang lagi. sebab bila org percayakan kita, ada amanah dan tanggungjawab di situ).

reaction ii:

"wahhh. boleh la kita buat gathering T***** sedunia~!"
"(and many other yeays n setujuss from the conference)"

reaction iii:


"bashu, apa hadaf awak? awak kena letak hadaf. nanti bolehla kami bantu mana2 yg dapat"


soalan paling banyak saya dapat masa 1st day di sana: "awak tak jetlag ke? kenapa macam tak penat?"

(mungkin hati yg berbunga + himmah yg tersiram kembali berjaya mengatasi kesuraman winter + jetlag yg tipikal pd org yg travel merentas longitude.atau mungkin saya dah tidoq banyak sgt dlm flight smpai tak ngantuk dah :P)

referring to this post, mungkin saya patut buat revision pada post itu, sebab subhanallah, saya dapat sesuatu yg sangat sangat berharga di situ, yang saya rasa Allah memang sengaja meletakkan saya dalam kondisi itu, dengan perasaan itu, supaya saya betul-betul nampak apa tarbiyah yg Dia nak saya dapat. berkaca-kaca jugakla mata saya ni walaupun tak masuk habuk.

nak sampai dublin pun sgt banyak dugaan.
allah hijab mata kami, allah ubah plan kami, diri yg hampir putus asa & nak tido je taknak fikir apa dah, kondisi yg mencekik (people, duit, waktu yg suntuk), dan wallahua'lam lagi.
takut, seolah-olah Dia tak izinkan.

subhanallah, lagi besar tarbiyah di situ.
saya jumpa macam2 di bumi dabelin (abaikan ejaan saya. Kami memang suka eja mcm ni ^^). saya rasa macam2 di bumi dabelin. saya kutip macam2 di bumi dabelin insyaallah.
ada orang czech, ada orang Oz, ada orang UK.
kalau antunna risau pasai hak yg tak tertunai ke atas saya, jangan risau. sebab bagi saya, seorang daie itu adalah seorang yg mampu memanipulasikan kondisi, sehingga kondisi itu nanti yg akan menyokong apa yg dibawa/diniatkan. daie itu adalah orang yang mampu mencari hikmah, macam yg nabi suruh ;)


esok perlu pulang ke jakarta.
lusa kelas mula.

jazakumullahu khairan katseera kpd semua yg saya sempat jumpa. kpd yg menyumbang macam2. kpd yg berdoa. kpd yg berkata-kata. kpd yg mengirim pesan. kpd yg membuat mata saya berkaca-kaca. kpd Dia yg memberi kekuatan dan perlindungan. anda semua adalah watak-watak dalam cerita saya ^_^

moga terus tsabat, seperti gelas antik itu :)


lake district. sdg tunggu seseorg.


manchester

london


dublin



munich yg snowy