Sunday, December 25, 2011

wavelength

have you ever been with people who do not have the same wavelength with you?
you knew it only when your heart screams at you,
that it does not want to be there,
no matter how great the place is,
no matter how 'fun' your logical mind says it is.

instead, you just want to run your feet
to the place which you know where the people of the same wavelength are,
despite how short the time you spend together with them, it feels like you've known them forever.
where you know that you can talk about something that's the true realism.
where you know it's always been the place where your soul is truly belongs.

have you ever feel it?


smoga allah terus beri kekuatan.



p/s: tak sabar nk jumpa tigers comel sedunia di pulau seberang nanti :)

Tuesday, December 6, 2011

struck =.=


kalau murabbi dapat (fikrah) 50sen, mutarabbi mungkin dapat 1 sen je.
paling banyak pun mungkin 25 sen.


kalau murabbi lari (dari tarbiyah) 2 langkah, mutarabbi mungkin sampai 2 kilometer.


kalau murabbi buat (jahiliyah) sikit, mutarabbi mungkin akan jauuh lebih banyak.


(quoted: daieah malaya ^^ )

being left behind?



statements di atas adalah utk reflection ye. bukan menidakkan bahawa mutarabbi tidak akan lebih baik dari murabbi (itu yg sangat baik utk dicapai), tapi untuk refleksi kepada semua yg clarify diri sebagai daie + daieah, so that kita tidak menuding jari + pening + keciwa, sebab bila recheck balik, mana mungkin akar @ batang pokok yg rapuh, sakit, berkulat-kulat mampu utk menghasilkan daun2 + buah2 + ranting2 yg subur dan kuat.

Sunday, November 27, 2011

Up on the Hills

I arise and went, but not to Innisfree.

Up on the hills,

I hear the river’s streaming, gushing between rocks.

I hear the crickets sing,

Birds chirping,

Wind’s gushing,

The trees swayed. Leaves stirred.

Goats calling for attention, chicken clucks.


I sense the clearness of air,

The scent of pine trees,

the aroma of afternoon cooking,

the earthiness of barns,

the scent of light sprinkles from the sky,

the dampness of grass.


I see standing still mountains from afar,

Fairytale-like waterfalls and mossy rocks,

Clouds of cumulus making their way from east to west,

the crimson setting sun at the edge of horizon.

I see rattan-weaved wall of houses,

small buildings and shops and things in the town of the valley,

smoke freeing its way from the chimney,

children cheerfully waving,

adolescents by the street strumming guitar, humming local songs.

Old folks emptying their cups of tea, by the paddy fields.



Up on the hills,

Wherever this head turns, whatever this nasal senses and these eyes look,

they see signs of the Creator,

more clearly,

where His creations were left untouched by filthy hands and dirty greed of beings.



"Corruption has appeared throughout the land and sea by [reason of] what the hands of people have earned so He may let them taste part of [the consequence of] what they have done that perhaps they will return [to righteousness]" ar-Rum: 41


While I stand on the roadway, or on the pavements gray,

I feel them in the deep heart's core.

Thursday, November 17, 2011

perfectionism

"saya bukan sempurna untuk mendapatkan yg sempurna"

- quoted from anonymous friend in fb



sekali baca, mesti dah dapat tangkap dia tgh cakap dalam konteks apa.

dua kali baca, rasa cam tak setuju pulak dgn statement tu. hohohoho. evil betul saya.

salah ke kalau kita mahukan yg sempurna?

sebab dalam kepala saya (semoga hati saya juga), yg sempurna tu hanya Dia.

salah ke kalau kita mahukan Yang Sempurna?

saya tahu saya takkan sekali-kali sempurna, tapi

salah ke kalau saya mahukan Yang Sempurna?

kalau saya cuba, berusaha, kejar apa yang Dia suka, tinggal apa yang Dia tak suka,

salah ke kalau saya mahukan Yang Sempurna?

di dunia tiada yg sempurna, tapi di Sana nanti, saya tahu ada Yang Sempurna.

salah ke kalau saya mahukan Yang Sempurna? kalau tidak di sini, di sana nanti.

salah ke?

teringat post seorang insan ni, betapa obsesi dia kepada syurga itu melimpahruah, walau dia sedar, diri serba kekurangan. sangat terasa dengan post itu, sebab terasa diri berada dlm posisi yg sama (atau mungkin lebih teruk lagi). nak ke Dia yang sempurna tu terima saya yg banyak cacat cela, karat jahiliyah bertapuk-tapuk, hati macam masuk lumpur, iman rendah macam teras bumi paling dalam?


ooooit. tak baik buruk sangka dengan Dia.


Daripada Anas r.a, katanya : “ Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda : Allah s.w.t telah berfirman : “ Wahai anak Adam ! Sesungguhnya selagimana kamu meminta dan berharap kepada-Ku, maka Aku akan mengampuni segala dosa yang telah kamu lakukan dan Aku tidak pedulikannya lagi. Wahai anak Adam ! Sekiranya dosamu setinggi langit, kemudian kamu memohon ampun kepada-Ku, nescaya Aku mengampuni dosamu. Wahai anak Adam ! Jika kamu datang kepadaKu dengan kesalahan sepadat isi bumi, kemudian kamu menemui-Ku di akhirat dalam keadaan kamu tidak menyekutukan-Ku dengan yang lain, nescaya Aku datang kepadamu dengan keampunan sepenuh bumi pula.” [ Hadis riwayat Tirmizi ].


makanya, tak salah pun kalau kita mahukan Yang Sempurna ^^

Friday, November 11, 2011

escape

there's this hamster. that's always try to beat scofield in prison breaking. maybe even better than scofield, since the hamster doesnt make a tattoo of the blueprint of the prison on its fur. hohoho.
today, (for the 3rd time), it escaped again. tahu-tahu dah ada dalam bilik, jalan2, keluar masuk bawah almari baju, less than 2 metres away from me (at that time i was attending my laptop, when my eyes caught the glimpse of it running into the bottom of the spongebob-printed cupboard).

erk. escaped again.
the same hamster for the 3rd time, out of 11 hamsters.
i checked again the cage (it's actually a large aquarium that we use to place them). it's not opened. but just a small hole from the opening, with diameter less than 3 cm.
haih. lubang besar ni pun dia boleh escape.
looking at the inside of the cage/ aquarium, it's a mess. when was the last time we tidied it up? (blame the fortnightly exams + alasan lain yg direka2). hurm. memang patut pun hamster ni lari. ubah angin sikit compared to aquarium yg serabut tu.



hamster azizuddin


(dlm mode cuba memahami perasaan hamster): hurm kesian jugak. mesti la lari kalo umah dah sepah2, tuan tak tolong kemas. nasib baik makan still bagi. eh. itu pun skali sehari. eh. itu pun kalau tuan2 tak lupa. eyy rimas. serius nak keluar dari penjara ni.
orang lain tak nak keluar pun aku tak kesah. nak keluar jugak. mungkin dorang rasa selesa tinggal kat tempat kotor2 ni. but not me. tolooong sikit. kena keluar. cari tempat bersih sikit. kalau tak, nanti aku jugak yg sakit duduk tempat kotor2 ni.
(like a chant): escape! escape! escape! yeayyy~!

"Jika kamu menjauhi dosa-dosa besar di antara dosa-dosa yang dilarang kamu mengerjakannya, niscaya Kami hapus kesalahan-kesalahanmu (dosa-dosamu yang kecil) dan Kami masukkan kamu ke tempat yang mulia (surga)". An Nisaa: 31

“Wahai orang-orang yang beriman, jagalah diri kalian dan keluarga kalian dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu, penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, yang keras, yang tidak mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.” (At-Tahrim: 6)


we dont want to be eternally in the puddle of our own sins, our own jahiliyah. whenever we stick around it, it pulls us like no other gravity can, making us drown, making us used to it. the truth, we're dirty no matter how we look at it. when we know that we need to escape, we know that we should try it, no matter how many times it will take, no matter how many effort that we need to summoned.


p/s: hamster pun tahu nak lari dari tempat kotor. sebab fitrahnya, semua makhluk tak suka benda kotor.

Sunday, November 6, 2011

pak polisi~!


def: police, policeman.The civil force of a federal or local government, responsible for the prevention and detection of crime and the maintenance of public order.


cynical smile appeared when reading this

the situation is true. It's the reality we're having here, in jakarta. i guess this doesnt limit only to jakarta, but most of the places that i've been in indonesia, the situations are very much the same. every police station will have a tv, intended for the visitor's entertainments, not the police, as they'll too busy caught up in their 'supposed' works. It backfires; since there's not too many people are coming to the station, hence the officers are the one who watched it.

it happens not only in stations, but also the guard's posts in many neighbourhood. compared to malaysia, many of neighbourhoods here will have a guard post at the entrance of the neighbourhood. very much for the residents' safety. guards will take shifts, and in my neighbourhood alone, there are more than 4 pakcik guard rotating the shifts every day. many of the posts will have tv installed. sometimes not only the guards will watch, but countless homeless citizen, and others that can’t afford to buy a tv.

Football @ soccer is very much frenzied here, compared to malaysia. just imagine, if jakarta team (persija) has a match with other team, then even it's still in the afternoon, buses with supporters clad with orange jerseys (prange is the colour for this team) are everywhere, singing loudly the team's song, complete with drums, guitars and other things that will produce sound. sangat meriah~! and everyone in town will know that jakarta will have a match dat day. if the live supporters pun dah macam ni, of course there are countless more will watch via tv. seriously, every people in shops, stalls, guard posts will have their eyes glued to the tv. no wonder waktu malaysia vs sini punya team haritu kontroversi macam2. mungkin sampai tahap taasub.

Link



guardpost dpan pintu masuk taman




usual sights bila jakarta ada match




and this will make their 'amanah' in vain.
we're not talking about ethics anymore.
ini soal amanah, tanggungjawab, where you're given salary because of it.
gaji butakah itu?
kadang2 orang gelak je bila cakap soal gaji buta. tapi itu duit yg kita tak sepatutnya dapat kalau kita tak buat kerja. maksud saya di sini bukannya kerja main2, tapi kerja betul2, sampai kita deserved for that even 1 cent.
satu pencemaran mata pulak rasanya bila tengok. sebab this will affect other people. example: when guards are watching tv, pencuri sume boleh masuk rumah orang.
bila polis tengok tv, nanti dah malas nak layan orang yg datang wat report, wat dengar tak dengar je. key points pada masalah org tu nanti terlepas pandang. sangat tak bagus. problems are not solved. even kad atm hilang pun amik masa lebih sejam utk taip/ tulis report. should be masa yg dorang tengok tv tu boleh pakai utk training taip esei banyak2 kat typewriter/ komputer.

tanggungjawab kena buat betul2, amanah yg orang bagi kena jaga. kita akan affect orang lain. one thing leads to another.
above all, kita yakin ke rezeki yg kita dapat tu, kita deserved utk peroleh?
kalau bukan bos/ cikgu/ lecturer kita tanya kat sini, nanti kat sana Tuan kita pulak akan tanya. haaa lagi takut kalau tak tau nak jawab apa waktu tu.


"Sesungguhnya solatku dan ibadatku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam. " - Al-An'am: 162


p/s: recheck diri sndri juga nih. tak boleh main2. kalau tak, rezeki yg Allah bagi kat saya skrg, saya taktau nak jawab apa kat akhirat nanti utk apa saya pakai sume rezeki yg allah bagi tu.

Thursday, November 3, 2011

occupied.dot.


sibuk fikir macam mana nak distract attention dari perkara2 yang tak perlu @ tak penting.
pening, macam mana nak concentrate.
tapi tahu, apa sebenarnya yang dikejar, apa sebenarnya yang dicari.

eh cik A.
kalau dah tahu apa yg dikejar, tahu apa yg dicari, kenapa pening-pening lagi?

eh cik B.
memangla tahu, tapi still tak boleh fokus.
sebabnya, terasa macam tak cukup kekuatan.
sebabnya, sendiri tahu, hati tu still ada masalah.

hurm cik A,
haha. terlintas dalam kepala cik B ni, "occupying one's mind begins with the heart. once the heart is rightfully set, then the rest will follow. including the mind."
bukan saja2 dalam kepala cik B ni ha yang cakap, tapi ada hadis nabi cakap camni.

hurm cik B,
cik A tahu dah pasal tu. lama dah tahu.
kene mohon kekuatan banyak2 nih.
"strength is with none but Allah".
tapi kan, rasa ada hikmah jugak allah bg ujian ni. at least ada mende tak baik yg Allah jauhkan cik A dari buat.
tak mengarut sangat compared to kalau takde ujian ni.
tapi tahu, tak boleh berlama-lama dalam ujian ni. kene settlekan cepat2. baru boleh maju.




above all, Allah akan uji kita dengan mende tu selagi kita belum settle ujian tu. ingat ye, cik A dan cik B.

Monday, October 31, 2011

malas

ini monolog dalaman.

oiittt~!

jangan malas malas~!


tanggungjawab lagi banyak dari masa yg ada.

ingat tu~!



p/s: kalau nak rehat, tunggu bila sampai dah masuk syurga. haaa time tu lepak la puas2.
pp/s: erk. layak ke masuk syurga eh?
ppp/s: kalau rasa belum layak lagi, wat la kerja banyak-banyak, sebab nak masuk syurga tu kena dari redha/ rahmat Dia.



mode: drenched dgn hamasah dr ukhti yg baru balik dr Gaza ;)

Saturday, October 22, 2011

inefficiency is costly

went to the post office to send a card back home.
i've done dis early of the year also, and if i'm not mistaken, the cost was around 20 thousand rupiah, about rm7.00. this time, the cost for the stamps is Rp 10 ooo (around Rm3.50). i even called the head office of Pos Indonesia to ensure the cost, so that i will not fall into any of the 'corruption trap'.
for me, it's still expensive considering they're just normal-sized birthday cards, and yes, only from jakarta to malaysia. plus, it's just normal delivery. bukan pos express or registered mail.

comparing to many cards that we (my family) sent to my sister when she's studying in japan, the cost is only Rm1.00. seringgit!! bayar harga setem je.
ini sampai rm7 from jakarta to puchong~! apekah ini?
nak kata naik kapal terbang, narita- KL tu 8 hours. KL-jakarta 2 hours je.
hantar pakai tongkang pun cepat lagi jakarta-KL.
hurm.

sebab tak cukup kapal terbang kargo ke nak hantar ke KL sampai tpaksa tunggu turn? meaning, increasing time of service will increase the cost.
or tak cukup pekerja sampai perlu tingkatkan cost?
mungkin harga pos di malaysia sudah disubsidi atau apa sampai kos berkurang?
kalau time blaja econs IB dulu, banyak factor yg boleh increase cost. such as low supply (jumlah delivery service provider di indonesia yg sedikit) atau high demand (jumlah org yang nak pos2 kat indonesia sangat banyak sampai the provider dgn senang hati menaikkan harga service (and yes, the price-demand graph will naturally shift to the right), tak pun the cost to provide the service yg sangat mahal (harga minyak, harga pekerja, harga tol, harga segala2nya di indonesia yg mahal. blum kira kalau ada corruption lagi tuh. masuk poket siapa pulak le tu duit lebih2 tu? hurm2.) and yes, inefficiency will also increase the cost. kalau pekerja buat kerja lambat, makin banyak bil elektrik yg dipakai, makin banyak pekerja yg perlu digaji utk tampung pekerja2 yang tak efisyen ni, makin banyak pelanggan minta gantirugi sebab barang hilang/ lambat sampai/ rosak due to this inefficiency.
inefficiency sangat costly.

banyak orang akan geram, banyak plan will be dragged, banyak duit perlu ditanggung, banyak hak orang yang kita akan lambat tunaikan (or worst, tak tertunai), banyak hadaf (objektif) yang susah nak dicapai kalau kerja kita tidak efisyen, banyak expectations will not be met.
due to inefficiency.
reflect semula, adakah kita penyumbang kepada inefficiency suatu objektif/ program/ matlamat?
kalau ya, kena ubah cepat2 sebab kita melambatkan orang-orang yg berada dalamteam kita juga. kalau ya, kita lah yg sebenarnya bermasalah sampai hadaf susah nak capai. kalau ya, kita lah yg sebenarnya tanpa sedar menjadi fitnah (kekeacauan).

inefficiency is costly bukan dari segi duit je,
tapi masa, usaha, daya fikir, semangat, segala-galanya lah.
sayang bila yg lain sanggup berkorban macam- macam, tapi terbazir macam tu due to the inefficiency (ganjaran Allah lain cerita).

sekian.



p/s: hepi besday ayah~!


Monday, October 17, 2011

minggu ini dalam sejarah

12.10.2011 (wed): demonstration at Malaysia's embassy, Jakarta Pusat. regarding the land/ border issue in kalimantan.

13.10.2011 (thrs): 6.1 richter scale earthquake in Bali.

14.10.2011 (fri): demonstration near our uni, because a village there will be evicted by the developer. we finished our exam around 10.30am, but still cant go home since we're instructed not to leave the campus. here's the news.


stuck in campus. alhamdulillah we finally can go home using alternative route (which is longer than the usual route)


Indonesia oh Indonesia.

tapi ini medan kami di sini.

strength is with none but Allah.

cheers :)

Thursday, October 13, 2011

pijak kepala

zZzzzZZZZzzzz.

0200 am

0300 am

0400 am.

alarm clock's screaming.
too hard to open the eyes.
too tired to lift the head.
tiba2.
erk. ada benda berbulu-bulu jalan- jalan atas muka saya.
APAKAH INI????
dalam kepala saya, saya cuma fikir lipas. tapi lipas mana ada bulu-bulu macam benda yg tengah pijak-pijak muka saya ni.
terus bangun. cepat- cepat tepis benda bulu-bulu yg dengan beraninya memijak-mijak muka. capai henfon. tekan2 bagi ada lampu sikit.
benda bulu- bulu tercampak atas bantal.
suluh henfon.
adehhh. rupa-rupanya anak hamster terlepas lagi dari sangkar.
pagi semalam pun terlepas jugak budak kecik sekor ni.

rupa anak hamster yg berani memijak muka saya adalah ala2 mcm ni


hari ni dah jalan-jalan sampai masuk bilik orang. siap pijak-pijak muka lagi.
tak tau nak kata geram ke, comel ke apa.
cepat-cepat cekup, masukkan balik dlm sangkar.
risau. sebab last week baru jadi kes ada kucing masuk umah, & berlaku pembunuhan beramai-ramai 5 ekor hamster. whoaaaaaaa O.O


ini joey. ini serial killer.




ada 6 bekas (sangkar + akuarium) hamster. joey masuk akuarium. n u can c there ada cubaan prison break dari Tam.

hari- hari dok tengok hamsters, sampai dah rasa common, tak seobses dulu. maybe sebab dah terbiasa sangat.
tapi, kalau hilang / mati, still akan sedih, regret, blame diri sendiri atau segala macamla lagi. meratapi pemergian la kununnya.
haa tu la. time ada banyak2 dulu, tak nak jaga elok- elok.
bila dah hilang, bila dah bosan tak tau nak main apa, baru nyesal.
taking things for granted.
itu sangat tak bagus.

check balik, islam kita macam tu juga tak?
tarbiyah kita macam tu tak?
bila dah lahir free2 dalam keluarga islam, belajar PAI kat sekolah, masuk sekolah agama rakyat, program tarbiyah full every week, usrah konsisten every week, mad'u ramai nakkan Islam, buku berlambak2 boleh dirujuk, try fikir sekejap.

ini Rutin atau hati saya memang di sini?
saya datang progrm sekadar datang je ke?
saya betul2 set niat saya tak before dtg? apa hadaf saya datang?
kalau progrm2 ni dah takde, saya masih tsabat atau tak?
dzatiyah dakwiyah saya boleh berjalan ke tak?
jangan sampai nanti dah hilang semua ni, baru rasa kosong. rasa menyesal.
padahal dulu, sendiri yang tak kisah. jadi rutin sampai bosan, sampai tawar.
kene ingat. nanti kat akhirat, kita dihisab sorang-sorang. bukan dengan geng, bukan dengan ahli Rumah atau apa2 lah.

sebab, tanggungjawab ini terletak atas bahu Setiap dari kita.

above all, apa ghayah awak?

Tuesday, October 4, 2011

aku dan printer

dulu saya sebahagian dari yg mempunyai saham ke atas printer umah kami.
sekarang printer tu dah rosak.
housemates beli printer baru.saya tak join dah.
makanya, saya harus print di tempat lain.
saya ok je. rasa cam orang busy pulak bila perlu ke kedai utk print. hoho.

makanya, hari ni saya ke kedai fotokopi sebelah kampus untuk print.
PBL selesai jam 3.30. untuk modul ini, saya ditugaskan sbg s/u group utk buat report kelompok pula. makanya, lepas 3.30 tadi, saya ke library utk pakai komputer, betul2kan apa yg patut, kemudian straight bergerak ke kedai fotokopi sebelah kampus utk print.

adik operator (saya panggil adik sebab dia panggil saya kakak) yg uruskan bab print2 ni nampak muda betul. hurm tak pernah nampak sebelum2 ni. mungkin pekerja baru.
perbualan kami seterusnya berlangsung dalam bahasa indonesia yg benar.
tunggu punya tunggu, saya terperasan sesuatu.
adik ni asyik mengomel je.
klik button 'computer' dia ngomel.
taip page yg nak diprint dia ngomel.
klik button 'print' dia ngomel lagi.
pulak tu, ada beberapa page yg saya tak tahu kenapa, bila open kat komputer kdai tu, alignment dia dah lari. "isy, ni kene betulkan ni. nak anta kat lecturer lagi." saya cakap sorang2 dalam hati. saya minta adik tu betulkan. dia ngomel lagi.
adik ni jenguk2 kaunter, ada pelanggan yg bermasalah di situ. adik ngomel lagi. sampai terkeluar perkataan2 yg tak seharusnya diungkapkn dan langsung tak sedap utk didengar sebagai seorang Islam yg ikut sunnah nabi.
jam dah tunjuk kul 4 lebih. biasanya tak lama pun nak print. ini tak boleh jadi.
"Mehla sini saya betulkan sendiri. bak keyboard tu."
haaa. bila dah terkeluar bahasa melayu, itu tandanya kesabaran saya dah terbang pegi mana tah. adik tu terkejut. tapi dia bagi gak keyboard tu kat saya n bergerak ke kaunter utk selesaikan pelanggan lain yg bermasalah tu.

tiba2 ada sorang kakak operator lain yg saya familiar (sebab dah lama kerja kat situ.saya rasa umur dia x jauh beza pun dari saya) datang kat saya, n tolong saya betulkan apa2 yg patut pada report saya tu.
sejukkk hati saya.
kemudian datang pelanggan lain (studnt uni saya juga) duduk sebelah saya. n adik tadi yg attend studnt lain tu. tapi hal yg sama gak berlaku.
adik tu klik satu dia ngomel. klik lagi dia ngomel.
hurmm. macam mana ni.
bermasam muka depan pelanggan. dia x dapat briefing ke sebelum dia kerja utk berwajah ceria depan customer? etiquette tu tahuu.
kita pun jadi tak sedap hati, takut2 kalau punca ngomelan tu adalah dari kita sendiri.
kan dah tak comel tuuu.
terasa macam nak complain/ tulis kat peti cadangan je. serius. tapi saya tak nampak kelibat mana2 peti cadangan di kedai tu.

haritu daurah.
kami cerita tentang qudwah hasanah.
kalau sape yg kenal saya betul2, kadang2 ada sisa2 baran yg tertinggal pd saya (yes.itu adalah jahiliyyah yg patut saya tinggal lama dah).
kalau commute naik bas/ tren sorang2, kadang2 saya perasan yg saya akan terbuat muka berkerut, which people will assume dat saya tgh marah waktu tu.
selalu terfikir. bila nabi jalan2 gi pasar, kat padang pasir, jumpa orang sana sini, mesti nabi tak pernah buat muka kerut2 kan. instead, nabi senyum seindah suria, sampai sejuuuk hati semua orang. yg penat jadi semangat balik. yg sakit rasa sihat balik. nabi jaga hati para sahabat. nabi consider situation yg sahabat hadapi. itu sangatla comel.
takde kot nabi ngomel2 atas mende2 yg kecik.

hurm.

saya nak kurangkan mengomel.
macam mana saya tak sedap dengar ngomelan adik printer tadi tu,
macam tu jugakla kawan2 saya akan rasa camtu kalau saya ngomel2.
bingit telinga den nak dengar.

wallahu a'lam.
salam alaik :)

Monday, October 3, 2011

shivers

sangat takut

bila dakwah tidak berkembang atas sebab

iman yang tak terjaga,

diri yg memanjang je futurnya,

niat yg bengkang- bengkok.


tak nak zalimi sesiapa.

tak nak sesiapa dirugikan.

tak nak Islam tu terhenti setakat ini sahaja.



sebab,


itu akan jadi dosa saya.



Allah, tolong bagi kami kekuatan, ilham, kesabaran, ketenangan.



p/s: sori kalo ada yg allergic dgn pkataan Dakwah ni. ini bukan post utk anda baca nampaknye kalau begitu.

mode: kepala pusing.

Saturday, July 30, 2011

you keep saying people were born as a white cloth/ paper

the white paper has only 1 life.
you can't erase things on it.
if you write on it with a careless attitude and fail, that's the end of that piece of paper.
so treat that piece of paper seriously.
it's make it or break it.
you put it all on the paper's life.

- calligrapher, Shoushuu.


He will say: "What number of years did you stay on earth. They will say: "We stayed a day or part of a day. Ask of those who enumerate. He will say: "You stayed not but a little..if only you had known (al-mukminun: 112-114)


There's always a limit of one's life

.

Sunday, July 24, 2011

He'll listen to you

He'll listen to you

always.


He's listening you

always.


there are days when things are not going our way, things being bad as bad as it can be, things are messing up with our-already-messedup mind, things just making us feeling low.

through those time,

there's always small voices in our hearts, saying,
"How i wish things will turn up to be like this or like this or like this,"
"How i wish things are easier, bla bla bla"

there's so many hopes and dreams flowing inside our selves,
sometimes they keep streaming in our head unconsciously,
without us telling them in our prayers.
but sometimes we just couldnt voice it out loud because they're sometimes looked absurd, not realistic.

tapi,

Allah Maha Mendengar.

He'll listen to you, to your prayer, to your wishes.

He never misses even a heartbeat.

If you strongly pray for a thing, He'll grant it, one way or the other.

trust Him,

lay your hopes in Him.

then you'll find peace in your heart.


because,

He'll always listen to you,

like no one other.


kadang- kadang, terharu sangat sampai mata berkaca-kaca bila tersedar,
'rupanya Allah dengar je apa yg aku mintak selama ni.'
eventhough tak tadah tangan utk doa betul- betul for that particular thing.

teruknya saya.

lupa kat Ilah, Rabb, Malik saya sendiri.


doa tu senjata mukmin. ingat tu.

dan yakin, Allah sentiasa dengarkan kita :)

Tuesday, July 5, 2011

be a pro.

Professional (adj)

def:

  • Excellent manual/practical and literary skills in relation to profession
  • A high standard of professional ethics, behavior and work activities while carrying out one's profession. Often the professional is required to put the interest of the client ahead of his own interests.
  • Reasonable work morale and motivation. Having interest and desire to do a job well as holding positive attitude towards the profession are important elements in attaining a high level of professionalism.

kenapa saya tulis pasal professional?

maybe many might narrow this down only in terms of career ie; doctors, engineers, lawyers, etc.

since we should expand our paradigm much, please see this in terms of our purpose of life.

a professional dai'e will never put his own interest first. they will think of anything, everything, to sacrifice (tadhiyah) whatever they can, because they know, He'll be the one who'll reward them.
a professional dai'e will put all of their effort to reach the aim, with high spirit and motivation. they dont want to be weak-hearted (read: futur) because they know, other's are running/ struggling/ sacrifing to reach His redha.
they will not be affected by what others said, because of their strong will and high spirit (read: himmah aliyah).

“Maka, berikanlah peringatan (Wahai Muhammad, kepada manusia, dan janganlah berdukacita kiranya ada yang menolaknya), kerana sesungguhnya engkau hanyalah pemberi ingatan. Bukanlah engkau seorang yang berkuasa memaksa mereka (menerima ajaran Islam yang engkau sampaikan itu). Akan tetapi, sesiapa yang berpaling (dari kebenaran) serta kufur ingkar... Maka Allah akan menyeksanya dengan azab seksa yang sebesar-besarnya.” (Surah Al-Ghasyiyah : 21-24)

be a pro.

not a mere muslim.

Wednesday, June 15, 2011

it's never lame.

it's never lame to be a reader.

The best of a book is not the thought which it contains, but the thought which it suggests; just as the charm of music dwells not in the tones but in the echoes of our hearts. ~Oliver Wendell Holme

editting profile in facebook, multiply, twitter or whatsoever social network u're joining, some might be troubled to fill in the 'interest' or 'hobby' column. some just trying hard to think what's 'in' to be put in there, so that people viewing their profile will be awed by their up-to-date self. they struggle hard not to put 'reading' as their hobby or interest, so that people will not find them boring, lame, or simply a nerd.

reading is never be in their dictionary.


but,

we're simply not human if we dont read.

everything in this life has a purpose.
then i ask you, what is your purpose of reading?
if it's just for the sake of yourself, then little by little you'll be tired of it.
but if you know that you're reading to enbalm your heart, while enbalming other's heart too, then you'll find enjoyment in it.

"Do not read, as children do, to amuse yourself, or like the ambitious, for the purpose of instruction. No, read in order to live."
Gustave Flaubert


it's never lame, because you know that you have a bigger purpose of doing it.
if your heart, your mind are dry, what are you going to share with others?
dont talk nonsense, because 'thoughts are faster than the light' as the saying goes.
people are smarter nowadays, so in order to grab their attention to share what's your heart feels, what's your fikrah says is by being smarter yourself.

i dont know bout you, but for me, it's really crucial.

widen your tsaqah al-fiqr, be a flowing river. never the stagnant one because stagnant water will stinks as day goes by.


Read! In the Name of your Lord, Who has created (all that exists), Has created man from a clot (a piece of thick coagulated blood). Read! And your Lord is the Most Generous, Who has taught (the writing) by the pen [the first person to write was Prophet Idrees (Enoch)], Has taught man that which he knew not. (al-alaq:1-5).