Thursday, January 28, 2010

terpotong jari

prolog:

lapar. nak makan serunding dengan nasi. serunding masih dalam plastik, belum berbuka. tercari-cari alat memotong. Ah. ada pisau. pisau tumpul, bergerigi. jadi lah. krek krek krek. separuh jalan dah potong. tengah ralit potong, tersedar jari telunjuk kiri menghalang perjalanan pisau yang asyik memotong. tak sempat alihkan. inersia. terpotong jari telunjuk. hampir2 dekat hujung jari. terpotong lebih sikit, boleh terkopak dua. darah menitik- nitik. huhu. sakit. takpe. saya lapar.

epilog:


nak basuh pinggan. jari tadi tak letak handiplast. leceh. nak wudhu' nanti kene bukak2. baik tak yah pakai. ternampak la belah terpotong jari tadi. hurm2. leceh juga nak basuh pinggan. perlu berhati- hati.
o0h. dah pagi. mahu buka suis lampu. guna jari telunjuk. o0ps. lupa. darah balik jari ni. nak basuh muka, mandi. mamai. terlupa jari luka. huuuu~ sakit sangat. ingat! perlu berhati- hati.
kelas. takut sangat papercut. masih tidak memakai handiplast. perlu sangat berhati- hati kalau tak mahu sakit lagi.
naik teksi, pergi embassy, pergi mall. sungguh- sungguh tengok jari. jaga betul- betul. takut terlanggar apa- apa. tak nak berdarah lagi.


Imam Ibnu Katsir menyebutkan dalam Tafsirnya bahwa: Umar bin Khathab ra bertanya kepada Ubai Ibnu Ka’ab ra, tentang taqwa, maka berkatalah Ubai kepada Umar:

“Pernahkah engkau melewati jalan yang penuh duri?”

"Ya, Pernah”. Jawab Umar.

Ubai bertanya lagi: “Apa yang anda lakukan saat itu?”.

Umar menjawab: “Saya akan berjalan dengan sungguh-sungguh dan berhati-hati sekali agar tak terkena dengan duri itu”. Lalu Ubai berkata: “Itulah taqwa”.





masa tengah susah-payah menahan jari yang sakit & berdenyut- denyut tu, teringat orang selalu kata. sakit ni, boleh jadi kafarah dosa kalau kita sabar. terfikir hikmah di sebalik terpotong jari ni. jadi, Taqwa ini la yang saya jumpa. Alhamdulillah, ilham itu datang dari Dia :)

p/s: jom kita bertaqwa, berhati- hati, sungguh- sungguh, mujahadah untuk jauhkan diri dari mende- mende yang boleh menyakitkan kita di hari muka nanti. :)


dari saya,

yang terpotong jari.

9 comments:

f said...

waah. ini satu perkaitan yg sgt best :)
bashu jaga jari baik2. jaga taqwa baik2 ;)

btw, kan buleh je taruk plaster n amik wudhu je dgn plaster tu. ust shiham cakap dulu. cepat pegi taruk plaster!

itana said...

tanak taruk plaster. nanti lmbt elok (tah btul tah idak nih :P ) x suke la mims. nanti nak bukak plaster sangat2 sakittttt.huhu

itana said...

o0h ye mims. saye x jumpe plaster. huhuhuhu

x said...

keh3 careless betoi!!

Tips beli belah

Cita-cita kami nak jadi angkasawan part2

Mari belajar English cara Malaysia

ahmad zaid said...

bace pun boleh rase sakit jari tu...

perlu lebih rilex kalau lapar ye..xpun makan la bakso...(sedapnye bakso dlm cerita indon)

itana said...

@ asfan: careless kah? huhu. xpe la.

@ zaid: ye, sgt sakit. btw x pnah lg try mkn bakso kt cni. tatau sdap ke x. rasenye cam meatball je kot bakso tu.

adlan wafi said...

bashu, by this time maybe jari tu dh sembuh, tapi next time pakai plaster...infection karang.

yeah, sakit itu juga satu peringatan - betapa byk amal yg kite boleh buat kalau kite sihat. jadi, sakit2 selalu ---> kidding :P

IkaZainol said...

bashu, i happened to not visit your blog for quite a while. what a bad friend i am ):
tapi orang kata, it's the thought that matters. hee
i love every of your post, sebab semua macam honestly sincere. keep it up girl!
btw, i miss ur mom's pineapple tarts. and i miss u.

doakan aku weh. hidup penuh cabaran. huhu

itana said...

@ adlan: huuu baik incik. need to buy a lot of it after dis. (tapi still rasa cam nyusahkan la kalo nak pakai :P ) and true enough, sakit memg 1 peringatan yg best. kalau kita hayati :p

@ zulaikha: weeeee bad friend u r? jahat la sgt :P yep, hopefully we'll always in each others' thought always :) tenks zulaikha 4 d words. i try not to write just because i need to update or sthg. it's d drive from dis heart.heheh. yeah, i miss my mom's tart also. nak balik mlysia, makan biskut mak saya banyak2 :) raya ni meh ku bagi 1 balang ^^ sure enough will pray for u :) tenks 4 d skype ;)

Post a Comment